Istoricul Colegiului National „Arany János”

Începuturile liceului sunt legate de hotarârea Consiliului orasenesc din 2 decembrie 1903 prin care se decide înfiintarea liceului, în conditiile în care de 200 de ani functiona ca scoala generala 1 . Din 49 de consilieri, 39 au dat vot favorabil 2 , în ideea dezvoltarii intelectuale, demografice si financiare a orasului. Propunerea consilierilor a fost sustinuta de alte 46 de localitati limitrofe. În 16 martie 1904, în sedinta de primavara a Consiluilui judetean a fost aprobata hotarârea Consiliului salontan.
Solicitarea judetului nu putea fi refuzata de guvern, deoarece în judet functionau doar doua licee, si acelea confesionale, la o populatie de peste 500 000 de locuitori, scria în Ziarul salontan din 20 martie 1904 prof. dr. Móczár József , indicând si delegatia care a prezentat cazul în fata guvernului 3 .

Primul liceu de stat al judetului Bihor a pornit în toamna anului 1907, iar cladirea institutiei a fost finalizata doi ani mai târziu 4 . Proiectantul acesteia este Székely László , un arhitect originar din Salonta.

Urmatorul moment inportant în istoria liceului îl reprezinta anul 1919, când în institutie au functionat atât clase de sectia româna, cât si clase cu predare în limba maghiara. De asemenea, dupa 1919 apare ideea de a reporni gimnaziul, care, la început, din motive de lipsa de spatiu, a functionat în cadrul liceului.

În 1922 se înfiinteaza internatul si cantina care asigura afluenta copiilor din împrejurimi si influenteaza schimbarea compozitiei sociale a populatiei scolare.

Scoala ajunge la un impas în 1931, aparând pericolul desfiintarii 5 , fiind retrogradat la gimnaziu în 1932, când functiona sub numele de „Carol al II-lea” 6 . Astfel a functionat pâna în 1937, când au reaparut clasele superioare, iar un an mai târziu liceul se transforma în scoala cu profil agricol, dar fara prea mare succes 7 .

Si-a tot schimbat profilul si denumirea pâna în 1941 când a devenit scoala de stat regala, luând pentru prima data numele „Arany János”. De la sfârsitul razboiului, timp de trei ani a fost gimnaziu româno-maghiar.

În urma reformei învatamântului din 1948 se organizeaza în actualul local o scoala profesionala cu profil agricol, care a pregatit tractoristi, orezari si tineri pentru meserii legate de îmbunatatiri funciare.

Din 1955 a functionat din nou ca liceu teoretic, schimbând des numele, iar din 1978 s-a transformat în liceu industrial.

Începând cu anul 1996 a devenit liceu teoretic cu clasele 1-12, iar din 2007 este Colegiul National „Arany János”

prof. Zoe Nagy, prof. dr. Ile Erzsébet